Eget nettsted? Lr om artikkelmarkedsfring

Den nye EU-merkingen for dekk

I november 2012 kom det nye regler for EU-merking av dekk. Siden jeg er på utkikk etter nye sommerdek, har jeg prøvd å sette meg litt inn i hva dette innebærer. I hovedsak skal der være tre bilder på en etikett som skal finnes på dekkene. Du vil kjenne igjen merkingen om du tidligere har kjøpt en hvitevare med EU-merking, prinsippet er det samme. De tre bildene symboliserer dekkegenskapene drivstofforbruk, grep på våt vei og støy. Man kan tippe betydningen ut i fra bildene. Drivstofforbruk og grep på våt vei har en 8-delt skala fra A-G, der A er best. For støy er lyden oppgitt i desibel og med lydbølger, der skalaen er fra en til tre.

Det man kanskje ikke vet er hva de forskjellige lydbølgene betyr. En lydbølge betyr at dekket er 3 desibel stillere enn de kommende kravene, to lydbølger betyr at de er godkjente og 3 betyr at de ikke oppfyller fremtidens krav.

For drivstofforbruk så betyr en høyere bokstav en økning i drivstofforbruket på 0,01l/mil. Så om man kjører 1500 mil per år, så bruker man15l mer bensin for hver bokstav i alfabetet. Så velger man C istedenfor A, så øker drivstofforbruket med 30l, noe som betyr at det kan være vert å investere 400kr mer på dekkene på en årlig basis.

Når det gjelder grep på våt vei så har man 3m lengre bremselengde i 80km/t for hver bokstav. Så om du går fra A til C så trenger du 6m mer veibane for å stoppe, ca 2-2,5 billengder.

Videre utover disse merkingene finnes det også mange tradisjonelle merkinger, som skrives på dekket i en lang rekke med bokstaver og tall. Disse angir dekkets bredde, dekkets høyde i prosent av bredden, om det er radialdekk, felgens diameter, belastningsindeks og beregnet fart. Biler produsert etter 1997 må ha dekk som har en beregnet fart som tilsvarer bilens topphastighet gir best bilservice. Alt dette er vel og flott, men det går glipp av en del viktige sikkerhetsfaktorer som det er viktig å vite om. Bland annet hvordan dekkene presterer i lokale forhold, spesielt under ekstreme værforhold med snø og is. Men drar man til et godt dekkverksted som Vianor, så hjelper de deg gjerne og har et godt utvalg. Man kan også bestille dekkene på nett, for eksempel nordman.
 

Les mer på Nokian dekk hjemmeside: http://www.nokiantyres.no/

Del denne artikkelen

Del og favoriser