Eget nettsted? Lr om artikkelmarkedsfring

Borrelia - den store sykdomsimitatoren

Borrelia er en sykdom som har bredd om seg de siste årene. Sykdommen kommer av flåttbitt, og dessverre er det mange som ikke er oppmerksom på at de har blitt bitt. For å sitere FHI "Kun ca. 30% av de smittede kan fortelle om flåttbitt.".

Det er altså mange som ikke kan fortelle om flåttbitt, og da er det naturligvis også mange som ikke tenker at sykdommen kan ha forbindelse med flått. Det finnes en forening for de som er smittet med Borrelia.

Heldigvis er det ikke alle som blir bitt som blir smittet. Det varierer veldig hvor stor andel av flåtten som har Borrelia-bakterien i seg. Andel smittede flått kan variere mellom noen få prosent av flåttene, til opp til halvparten.

Det er stor forskjell på symptomene på Borrelia i tidlig og sen fase. I tidlig fase opplever man gjerne en influensaligende følelse, små symptomer, eller ingen symptomer. Men i sen fase kan man få hundrevis av symptom. Se symptomer på borrelia her.

I tidlig fase (få uker etter man blir smittet) er det mange som får god effekt av behandling av Borrelia, men i sen fase (minst 6 måneder etter smitte) så kan det være svært vanskelig å behandle sykdommen. Man blir ofte tilbydd 2-4 uker med ett enkelt antibiotika på sykehuset, men dessverre - så er det i mange tilfeller ikke nok til å drepe bakterien.

Borrelia bakterien kan gå inn i cysteform, du kan lese mer om borrelia cyster her, på sidene til NLBF. Når Borrelia-bakterien er innekapslet i disse kan det være svært vanskelig å nå til den med vanlig antibiotika.

Flåttbildet i artikkelen er et gratisbilde hentet fra PHIL. De ønsker å bli kreditert når man benytter bildet, derav dette siste avsnittet...

Del denne artikkelen

Del og favoriser