Eget nettsted? Lr om artikkelmarkedsfring

Trening til eksamen i matematikk

Det er ingenting i den videregående skolen som er mer pirrende og stressende enn eksamen i matematikk. Hvert år setter hundretusenvis av studenter seg ned, tar frem korrekturlakk, sjekker batteriene på kalkulatoren og gjør seg klare for å løse oppgaver.

Mange opplever at eksamensoppgavene er mye vanskeligere enn det de har gjennomgått i pensum, og klagesangen er ofte til å ta og føle på etter avholdt eksamen. Avisskriverier, klagestorm til lærere og utdanningsdirektoratet som laget eksamen er ting man ofte kan observere.

Vanskelig eksamen

Her er et kort utdrag fra en lengre epost. Den er skrevet av en elev som har kommet opp i matematikk. Her ser man fortvilelsen vanskelighetsgraden på eksamen i matematikk ofte leder til.

Jeg bare lurer på en ting. I fjor kom jeg opp i matte eksamen i R1. Etter å ha fått fem på tentamen, lå jeg og vippet, men det endte til slutt med en 4 på karakterkortet. Noen få uker senere setter jeg meg ned for å øve til eksamen, og kan nesten stoffet ut og inn. Men så kommer overraskelsen: Hele eksamen er 10 ganger så vanskelig som tentamen, og det virker som om det blir forventet enormt mye mer av kunnskap på eksamen, enn det som står i boka.

Det jeg egentlig lurer på er hvorfor en eksamen skal være så sinnsykt mye vanskligere enn en tentamen? Jeg endte til slutt opp med en 3-er, noe jeg, etter å ha vært en 5-er elev, synes er forbausende. Jeg synes det er urettferdig at en prøve skal ødelegge karakteren som jeg slet for å få i over ett år.
Kom opp i R2 i år, men i år får jeg 5 på kortet i steden for 4. Når jeg da skal søke skole, ser ikke skolene om 4-eren er sterk eller ikke, pluss at de ser jeg fikk 3 på eksamen, i det faget jeg kan best av alle.

Altså ikke noe drømmescenario for en ambisiøs matteelev som har jobbet hardt for å få en god karakter i matte.

Eksamensoppgaver

Det man kan gjøre for å forbrede seg godt til eksamen i matte, er å løse gamle eksamensoppgaver, og dem finnes flust av på nettet.

Dog hjelper det lite å løse tidligere gitte eksamensoppgaver, hvis man ikke har en fasit eller et løsningsforslag å se på. Her finner du noen gamle eksamensoppgaver med løsningsforslag.

Finner du ikke faget du har, kan du ta en titt på de forskjellige eksamensheftene. Denne siden har en oversikt over slike eksamenshefter, og hvert eksamenshefte er kort beskrevet med faget det gjelder for. Her finner du eksamenshefter De inneholder generelle tips til hvordan man skal gi en god eksamensbesvarelse. I tillegg har de svært detaljerte løsningsforslag.

Da gjelstår det vel egentlig bare å ønske deg lykke til med treningen frem mot eksamen i matematikk, eller andre realfag. Måtte du finne motivasjon til å lykkes!

Del denne artikkelen

Del og favoriser