Eget nettsted? Lr om artikkelmarkedsfring

Webstatistikk fra logg eller JavaScript

Webstatistikk fra WebalizerEn av de morsomste tingene med å ha egen hjemmeside er å lese statistikk fra brukerne, såkalt webstats. Det finnes flere gratisprogrammer som byr på omfattende webstatistikk, og her er endel tilbydere.

Webstatistikk basert på logger

Alle websider ligger på en webserver, og webserveren fører som oftest en logg. Det finnes applikasjoner som leser loggene (parser loggene), samler data og presenterer dem på en oversiktlig og lettfattelig måte. Fordelen med et slikt statistikkprogram er at det ikke krever at JavaScript er aktivert hos klienten (i nettleseren til brukeren av nettstedet).

Programmer med statistikk fra logger

For de som hoster på egen webserver finnes for eksempel webalizer og AWStats, begge disse alternativene er publisert under open source lisens (åpen kildekode). Det innebærer at de er fritt tilgjengelig for alle.

Hvis du ikke hoster hjemmesidene selv, men har webhotell hos en webhost, er det godt mulig at webhotellet ditt inkluderer webstatistikk basert på loggdata. Hør derfor med din webhost, hvis du ikke er sikker på om du har loggstatistikk eller ikke.

Webstatistikk i JavaScript

Webstatistikk basert på JavaScript innebærer at brukeren laster ned en JavaScript-fil. Denne vil så tracke besøkerens atferd på nettstedet. Minuset med slik webstatistikk er at brukeren du skal tracke må ha JavaScript aktivert i nettleseren sin.

Tjenester med statistikk via JavaScript

Det mest kjente statistikkprogrammet for tracking av besøkernes atferd er nok Google Analytics. Dog skal det være nevnt at noen er skeptiske til å gi statistikk til Google. Uten å hevde noe som fakta: Google er mester på å samle inn data, det er dette de gjør. Hvis du gir dem webstatistikken din, kan du ikke være sikker på at denne informasjonen ikke brukes til å ranke nettstedet ditt? Kanskje du skal være forsiktig med å bruke Google Analytics på et nytt nettsted med få besøkende?

Foruten Google Analysics kan du også gå for StatCounter – som også er helt gratis. StatCounter er et veldig godt alternativ, og passer nok for de aller fleste. Dog kommer StatCounter med noen begrensninger, blant annet fører de ikke mer enn 500 logglinjer med mindre du betaler. Det er likevel nok til å få et visst innblikk i hvordan brukerne dine oppfører seg på hjemmesidene dine. Gamle besøkstall o.l blir lagret, mens detaljert informasjon blir slettet etterhvert som loggen overstiger grensen på 500 linjer.

Et siste, og meget imponerende statistikkprogram, er Woopra. Med Woopra får du live webstatistikk. Applikasjonen har flere pakker, inkludert en gratispakke med noen begrensninger. Denne pakken passer for de aller fleste hobbyentusiaster, men skal du bruke den på en profesjonell nettbutikk el.l vil nok en av betalingspakkene passe bedre.. Det beste med Woopra er at man kan se hvordan brukerne oppfører seg på websidene dine. Dermed får du et godt innblikk i hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Selv har undertegnede endret plassering av elementer på websiden, basert på informasjon fra Woopra.

Del denne artikkelen

Del og favoriser